INFOBIRO: Publikacije
Dodik nije iracionalan, sa Čovićem je problem što laže

DANI,

Iako je u trenutku kad smo razgovarali Željko Komšić već bio izabran za člana Predsjedništva BiH, Centralna izborna komisija još nije bila ovjerila rezultate, pa je naš sagovornik formalno bio predsjednik DF-a i poslanik u Parlamentu BiH. Ovjera rezultata očekivala se 6., a inauguracija novog saziva između 10. i 20. novembra. Pošto bi prvi predsjedavajući trebao biti Milorad Dodik, pitali smo Komšića plaši li se preuzimanja dužnosti. Rekao nam je da misli da nema razloga za strah: “Rezultati izbora su takvi kakvi su. Posebna priča bila bi koliko je izborni proces kompromitovan, ali, šta je tu je, ne plašim se. Nastavlja se rotacija iz prethodnog saziva Predsjedništva i Dodik preuzima predsjedavanje, a ako me pitate da procijenim kako će se postaviti, to stvarno ne znam”

Dodik nije iracionalan, sa Čovićem je problem što laže

Autori: VILDANA SELIMBEGOVIĆ SAŠA RUKAVINA

DANI: A kako ćete se Vi postaviti ako ne dobijete poziv od predsjedavajućeg za prvu sjednicu? KOMŠIĆ: Onda imamo malo veći problem. Ne ja, nego cijela institucija. Nisam siguran da je Dodiku pametno da to uradi, jer način rada u Predsjedništvu je takav da se obično onome ko prvi počne da koristi kočnicu, to razbije o glavu. Jer, sve odluke osim budžeta i imenovanja mandatara donose se konsenzusom. Dakle, i Dodik može doći u situaciju da mu nešto očajnički treba. Hajde, recimo, da hipotetički pos .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.