INFOBIRO: Publikacije
IZ GLEDALIŠTA NA POZORNICU

VECERNJE_NOVINE,

Poticanje angažmana naših radnika, privremeno zaposlenih u inostranstvu, u oblasti kulture je zadaća koja zaslužujo aplauze

IZ GLEDALIŠTA NA POZORNICU

Autori: J.S.

S pravim bi se pokretanje akcije pružanja stručne pomoći na unapređenju kulturnih samodjelatnosti naših građana u inostranstvu moglo podvesti pod stavku najuspješnije izvedenih zadataka Kulturno-prosvjetne zajednice BiH u prošloj godini. Tokom novembra i decembra prošle godine dva stručna koreografa su boravila u SE Njemačkoj, jedan u Švedskoj, sa zadatkom da na područjima Minhena, Nirnberga i Malmea podstaknu i osposobe čla nove folklornih i muzičkih sekcija naših građana da sami organizuju i pripreme рго grame za prigodne manifestacije i proslave. Tom prilikom su dva kluba jugoslovenskih radnika potpomognuta u svojim nastojanjima i poklonima kompleta naših narodnih nošnji. Vrijednost akcije je u njenoj budućnosti, u daljem širenju njenog značaja i obogaćivanju sadržaja. Međutim, ona je već prošle godine bila sputana sredstvima. Za sav program saradnje sa našim radnicima u inostranstvu Kulturno-prosvjetna zjednica je protekle godine utrošila nešto više od 450.000 dinara, uz pružanje stručne pomoći, ta sredstva su pokrila i 29 korefrata što ili je za naše radnike izvelo šest kulturno-umjetničkih društava iz BiH i ekipa muzičara Radio-Sarajeva, šest programa za djecu koja su, gostujući u Njemačkoj, izveli ansambl »Višegrađski suveniri« i Dječije pozorište iz Banjaluke, a u programu za stranu javnost njemačkoj publici su se na 10 koncerata predstavili mladi muzički umjetnici iz Sarajeva.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.