INFOBIRO: Publikacije
Kako je pokraden Vlado Mrkić

DANI,

Malo je ko u bivšoj Jugoslaviji tako majstorski slagao slike od rijeci kako je to umio Vlado Mrkic, puneci novinske stupce neponovljivim reportažama. Pa ipak, njegov je rad ne samo prepisan vec i oskrnavljen, dospjevši medu tekstove u kojima se velicaju Mahir Žiško, Džemaludin Latic, Fatmir Alispahic, TV Alfa, Saff, u kojima je Haris Silajdžic "karizmaticna licnost, "naš Al-Gazal", a reisu Cericu "plješce cijeli svijet"

Kako je pokraden Vlado Mrkić

Autori: VUK BAČANOVIĆ

Robijaši! Samo vi pljujte! Ja sam planeta! Ja sam hodajuca, lutajuca planeta. Ništa mi ne možete. (Vlado Mrkic, Berenikina kosa) Vlado Mrkic nije bio samo jedno od najboljih novinarskih pera koje je BiH ikada imala nego i umjetnik pisane rijeci, ludo hrabri reporter ciji se izvještaji - bolje reci dokumenti - o rušenju svijeta zvanog Jugoslavija i(li) Sarajevo citaju u dahu izmedu plakanja i ponovnog plakanja. Bilo je tajanstveno mnogo duha Heinricha Bölla i Danila Kiša u covjeku koji je 1991. .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.