INFOBIRO: Publikacije
U jamama nema ni politike ni krivaca

STAV,

Hazima Osmančevića ne zanima gdje je silni novac završio, ali zna u kakvim uvjetima radi. “Teško je ovdje, kćeri, preteško. Nema se čime raditi. I prije 100 godina korištena je ista ovakva otkopna metoda. Navikao sam na strah od urušavanja i eksplozija metana, ali ne mogu se naviknuti na ovakve uvjete rada”

U jamama nema ni politike ni krivaca

Autori: NIHADA HASIĆ

Hazim Osmančević plaću zarađuje kopajući ugalj u komori koja je 700 metara pod zemljom. Crn je od prašine i okupan znojem na temperaturi zraka od četrdesetak stepeni. Umori se dok šest kilometara dnevno pređe (ispod zemlje) da bi došao na svoje radno mjesto gdje ga čeka preteški fizički rad. I tako punih 25 godina. U metanskoj Staroj jami Rudnika mrkog uglja Zenica napravio je kratki predah da nam kaže pravu – rudarsku istinu o stvarnim efektima ulaganja oko 170 miliona maraka u sedam rudnika ug .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.